Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Uzmanlar Hareketsiz Yaşam Tarzının Zararlarını Anlattı

Uzmanlar, günümüzde insanların hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemelerinin, sigara içmek kadar zararlı olduğunu belirtiyor. Dr. Williams, “Bütün gün ayakta olduğunu söyleyen hastalar geliyor, ancak bu beni pek etkilemiyor. Ayakta olmak, fiziksel aktivite tanımına uymuyor.” açıklamasında bulundu. Dr. Williams’a göre, önemli olan sürekli hareket etmek. Düzenli fiziksel aktivitenin vücuda birçok faydası bulunuyor. Kilo kontrolü, düşük tansiyon, daha iyi kolesterol seviyeleri, güçlü kemikler ve kaslar, azalmış inflamasyon, geliştirilmiş beyin fonksiyonları ve ruh sağlığı, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı avantajlardan sadece birkaçı.

Ancak gerçek şu ki, çoğu insan yeterince hareket etmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, yetişkinlerin üçte birinden azı haftalık önerilen 150 dakikalık orta düzeyde aktiviteyi yerine getiremiyor. Dahası, her dört yetişkinden biri günde sekiz saatten fazla oturuyor.

Uzun süre oturmanın kalp hastalıkları, diyabet, kilo artışı, depresyon ve bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. 8 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süre oturmanın erken ölüm riskini artırdığını gösterdi.

Dr. Williams, “Artık hareketsiz yaşam tarzı ‘yeni sigara’ olarak adlandırılıyor ve gerçekten o kadar zararlı” ifadelerini kullandı.

Bazı uzmanlar, masa başında çalışanların tercih ettiği ayakta çalışma masalarının da mucize bir çözüm olmadığını belirtiyor. Ben Greenfield, “Hareketsiz kalmanın olumsuz sağlık etkileri, otururken de ayakta dururken de, 60-90 dakikadan sonra başlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Williams, çözümün sadece ayakta durmak değil, gerçekten hareket etmek olduğunu vurguladı. Günde toplam 30 dakikayı bulacak şekilde, 10-15 dakikalık kısa sürelerle kalp atış hızını artıracak aktivitelerin sağlık açısından önemli bir fayda sağlayacağını belirtti.

Uzmanlar, masa başında çalışan bireylerin her 30 dakikada bir ayağa kalkarak kısa bir süre hareket etmelerini tavsiye ediyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.