Siyanür havuzu tepkisi: Topraklarımıza göz dikiyorlar!

Köylüler, Siyanür Havuzlarına Karşı Çıkıyor: “Topraklarımıza Göz Dikiyorlar”

Bölgede neredeyse 45 yıldır faaliyet gösteren kurşun-çinko-bakır madeni tesisinde atık depolama kapasitesinin artırılması ve ikinci bir siyanür havuzu yapılması planlanıyor. Yeni havuzların inşa edilmesi düşünülen meralar, 11 köyün piknik alanı olarak kullanmasına rağmen köylülerin tepkisine neden oldu. Daha önce yaşanan siyanür sızıntısı olayıyla gündeme gelen şirketin atıklarının Melet Irmağı’na karıştığı iddiası çevrede kanser vakalarının arttığı şüphelerini beraberinde getirdi.

Protestolar Büyüyor

Çandır köyünde siyanür havuzlarını protesto etmek için bir araya gelenlere Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Mesudiye Çevre Derneği ve Fatsa Doğa Çevre Derneği de destek verdi. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Kamyonlarla ırmağa atık bırakıldığına dair resmi belgeler var. Bu havuzlar büyütülürse bölge halkı zehirlenmeye devam edecek” açıklamasında bulundu.

Çevreyi Koruma Çağrısı

ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Haluk Türkmen, siyanürlü atıkların sadece yerel bir sorun olmadığını belirterek, “Bu projeden elde edilecek ekonomik kazanç, yol açacağı zararların yanında yok denecek kadar az. Yaşam alanlarımızı koruyalım. Gelecek nesillere bu güzel vatanı emanet edelim” dedi.

“Para Hırsı İle Çocuklarımızı Zehirliyorlar”

Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Aslan Sarıgül, şirketin doğayı ve halk sağlığını hiçe saydığını belirterek, “Bu çocukları zehirlemeye, bu insanları kanser etmeye kimsenin hakkı yok. Kendi çocuklarına yapar mıydınız?” şeklinde konuştu.

“Yasal Haklarımız Çerçevesinde Mücadele Edeceğiz”

Sivas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bulut, projenin durdurulmasını isteyerek, “Tüm kurumlara başvurularımızı yaptık. Yaşam alanlarımızda maden atığı istemiyoruz. Yasal haklarımız çerçevesinde mücadele edeceğiz”.

“Topraklarımıza Sahip Çıkacağız”

Suşehri Gökçekent Muhtarı Başar Yıldırım da “Bizler dedelerimizin mirası bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Doğamızın talan edilmesini kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir köylü yurttaş ise, “Tarım yapamaz hale geldik, şimdi de toprağımıza göz dikiyorlar. Ekmeğimizi elimizden alıyorlar. Ama biz bu tesisi kurdurmayacağız. Birlik olacağız, mücadele edeceğiz.”

Related Posts

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Son 7 yılda tekstil sektöründe 298 şirket konkordato ilan etti!

“2025 yılı için öngörülen kayıp 1 milyar doları bulacak”

Muhittin Böcek hibe etti: Kilosunu 700 bin liradan satıyorlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve kırsalda kalkınmayı desteklemek amacıyla başlattığı projede önemli bir aşamaya geçildi. MUHİTTİN BÖCEK HİBE ETTİ Başkan Muhittin Böcek’in “Yerelden Kalkınma” vizyonu doğrultusunda …

Borsa İstanbul’un en değerli şirketi oldu!

2025’in ilk altı ayında Borsa İstanbul’da en yüksek piyasa değerine sahip şirketler sıralamasında dikkat çekici bir değişim yaşandı. ASELSAN, yılın başından bu yana yüzde 108 oranında değer kazanarak 687,6 milyar liraya ulaştı ve listenin zirvesine …

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …