Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen bir araştırmada, Alzheimer hastalığının teşhisinde kan plazmasında bulunan iki belirli protein incelendi. Bu proteinler, amiloid plak birikimi gibi hastalığın önemli belirtileriyle ilişkilendiriliyor. Yapılan araştırmalara göre, geliştirilen kan testi hafıza sorunları olan bireyleri %95 doğrulukla tespit edebilmekte; yani hedeflenen kişilerin büyük çoğunluğu doğru bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Ayrıca testin özgüllük oranı %82 olarak ölçüldü ve bunama belirtisi olmayan kişileri dışlama konusunda da yüksek bir doğruluk sağladı.

Yeni kan testi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı. 500’den fazla kişi üzerinde poliklinik ortamında gerçekleştirilen çalışmaya liderlik eden Dr. Gregg Day, testin invaziv yöntemler kadar etkili olduğunu belirterek, “Bu kan testi, Alzheimer teşhisinde %95 hassasiyet ve %82 özgüllük sağladı. Poliklinikte uygulandığında, bu doğruluk oranı, beyin omurilik sıvısı biyobelirteçleri kadar etkili ve çok daha pratik, düşük maliyetlidir.” dedi.

Dr. Day, ileriki aşamalarda bu testin daha geniş ve farklı hasta gruplarıyla, henüz belirgin bilişsel belirtileri olmayan erken evre Alzheimer hastalarında da deneneceğini söyledi.

İngiltere Alzheimer Derneği Araştırma Direktör Yardımcısı Dr. Richard Oakley, bulguların umut verici olduğunu belirtti. Oakley, testin yalnızca Alzheimer değil, diğer demans türleriyle ilişkili bilişsel gerileme nedenlerini ayırmada da yardımcı olabileceğini vurgulayarak, “Bu çalışma, kan testlerinin Alzheimer teşhisini hızlandırabileceğini ve hastaların gerekli tedavi ve desteklere daha hızlı ulaşmasını sağlayabileceğini göstermektedir.” dedi.

Alzheimer’s Research UK Araştırma Direktörü Dr. Julia Dudley ise, “Teşhisin iyileştirilmesi acil bir ihtiyaçtır. Bu çalışma, kan testlerinin erken dönemde hafıza ve düşünme sorunları yaşayan bireylerde yüksek doğrulukla Alzheimer hastalığını tespit edebildiğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Ancak Dudley, çalışmaya katılan bireylerin demansla yaşayan tüm grupların çeşitliliğini tam olarak yansıtmayabileceğini ve testlerin genişletilerek, gerçek hayat koşullarında daha fazla denenmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti